Tagtik

Iran dreigt Amerikaans Capitool op te blazen

De Iraanse staatstelevisie zond zondag een opvallende video uit net voor een toespraak van leider ayatollah Ali Khamenei.

In het filmpje is te zien hoe een Iraanse raket afgevuurd wordt en vervolgens het Capitool in Washington tot puin herleidt. Daarnaast wordt de Iraanse militaire macht ook gedemonstreerd in de video. Met deze opvallende montage gooien de Iraniërs nog wat extra olie op het vuur van de onderhandelingen die het momenteel voert met de Verenigde Staten over de reanimatie van het nucleair akkoord dat het land in 2015 sloot met het Westen. Voormalig president Donals Trump stapte in 2018 uit het vorige kernakkoord.

De oorlogsretoriek van Iran zet alvast bijzonder veel druk op de onderhandelingen tussen Teheran en Washington D.C. over een nieuw akkoord omtrent de Iraanse ambities om kernwapens te ontwikkelen. Vanuit de VS kwamen verontwaardigde reacties op de video. Zo stelt Pat Toomey, een invloedrijke Republikeinse senator, alvast dat het "de prioriteit van de regering-Biden moet zijn om te garanderen dat Iran zo’n aanval nooit kan uitvoeren", en dat er dus geen sprake van kan zijn van te “capituleren door sancties te verlichten”.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren