Tagtik

Irak wil Europese IS-strijders uit Koerdische kampen in Syrië niet berechten

Onder meer België en Nederland, maar ook Denemarken, Noorwegen, Zweden, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk vragen de Irakese autoriteiten al enige tijd om de gevangen genomen Europese IS-strijders te berechten in Irak. De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Ali Alhakim, veegt dat plan nu van tafel en zegt in een interview met NRC Handelsblad dat zijn land alleen Iraakse IS-strijders uit Syrië wil ­terugnemen.

"Wij nemen de verantwoordelijkheid voor onze burgers, hun vrouwen en kinderen", aldus minister Alhakim, die de Europese landen adviseert hetzelfde te doen. Irak is eveneens niet bereid in te stemmen met de Europese eis dat er geen doodstraffen zouden mogen worden uitgesproken in zulke processen: "Absoluut niet", zegt Alhakim.

Op 14 november komen de EU-landen en Irak opnieuw samen in Washington. Maar tegenover NRC zegt Alhakim dat die ontmoeting alleen bedoeld is om te zoeken naar een ‘wereldwijde oplossing’ voor een ‘wereldwijd probleem’. België zal dus bijgevolg niet meer mogen hopen dat de Belgen die naar Syrië trokken om er voor terreurorganisatie Islamitische Staat te gaan vechten, in Irak een proces zullen krijgen. Moeten de Europese landen dan massaal hun Syriëstrijders repatriëren en berechten in eigen land?

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren