Tagtik

Illegale dranksmokkel boomt in België

In ons land worden steeds meer accijnzen ontdoken op alcoholische dranken. Terwijl in 2017 'slechts' 10.9 miljoen euro aan accijnzen ontdoken werd op alcohol, was dat in 2018 al gestegen tot maar liefst 17.1 miljoen euro. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Financiën Alexander De Croo op een schriftelijke vraag van Roel Deseyn (CD&V).

Hoe komt het dat de Belg steeds meer accijnzen op alcoholische dranken probeert te omzeilen?

Eind 2015 werden in het kader van de taxshift de accijnzen op alcohol verhoogd. Deze forse stijging, accijnzen op bier (+8,5%), wijn (+31%) en gedistilleerde drank (+41%), zorgt ervoor dat steeds meer Belgen proberen om alcoholische dranken illegaal in het buitenland aan te kopen en deze ons land binnen te smokkelen.

Door middel van een 'nationale operatie' wordt echter een klopjacht gehouden op overtreders. "Gegevens van rechtspersonen en natuurlijke personen die reeds betrapt werden op alcoholsmokkel worden nationaal verzameld om recidive op te sporen. Daarnaast ligt een sterke focus op de detectie van het fictief uitvoeren van alcoholische dranken", aldus minister De Croo.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren