Tagtik

"Horeca vragen om klanten te registreren, zou illegaal zijn"

De Nationale Veiligheidsraad zal vandaag vermoedelijk aankondigen dat de horeca op 8 juni mag heropstarten. Dat zal gepaard gaan met strenge regels voor de horeca-uitbaters.

Komende maandag gaat normaal gezien namelijk de derde fase van de exitstrategie van start. Horeca-uitbaters volgen de beslissingen dan ook op de voet want iedereen verwacht dat we vanaf maandag opnieuw op restaurant en café zullen mogen gaan. Daar ging al heel wat voorbereidingswerk aan vooraf: met de sector werd de afgelopen weken een hele reeks veiligheidsmaatregelen afgesproken zoals een verplichte sluiting om middernacht, anderhalve meter afstand tussen de tafels, reservatie als norm en geen rookpauzes buiten, ook aan de toog hangen of bestellen zal niet mogen. Het ziet ernaar uit dat de Nationale Veiligheidsraad ook zal bepalen met wie we samen aan tafel mogen zitten in het restaurant of op café. Op die manier zal men proberen de sociale bubbel niet meteen te drastisch te vergroten.

De overheid kan echter niet van horeca-uitbaters vragen om al hun klanten te registreren, zodat die in het geval van een coronabesmetting opgespoord kunnen worden. Meer nog, dat zou illegaal zijn, dat zegt minister van Middenstand, Zelfstandigen en kmo's Denis Ducarme (MR) in een interview op Bel-RTL. Volgens de juridische experts die Ducarme raadpleegde, zou zo'n registratie in strijd zijn met de privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die twee jaar geleden in werking trad.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren