Tagtik

Hét feministisch protestlied dat de wereld verovert

Oorspronkelijk werd het lied 'Un violador en tu camino' (‘Een aanrander op je weg’) door de Chileense feministische actiegroep Las Tesis gemaakt met bijbehorende performance voor een protestmars op 25 november, de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. Sindsdien verspreidt de protestsong zich als een lopend vuurtje over de hele wereld, zowel in de straat als op social media.

Het lied tegen geweld en seksueel misbruik tegen vrouwen was eerst vooral in de Spaanstalige wereld enorm populair, maar nu dook het ook al op in Parijs, Londen, New York, Vancouver, Amsterdam en Berlijn.

De tekst klaagt vooral het machismo en patriarchaat aan, dat "een rechter is die ons berecht omdat we geboren zijn". Geblinddoekt zingen de vrouwen: "Onze straf is het geweld dat je niet ziet", verwijzend naar het vaak verborgen huiselijk geweld tegen vrouwen. "Het is femicide. Straffeloosheid voor mijn moordenaar. Het zijn de verdwijningen. Het is het geweld", klinkt het vooraleer het refrein losbarst: "De schuld lag niet bij mij, noch bij waar ik was, noch bij hoe ik gekleed was."

Het lied verwijst ook specifiek naar de staat als "onderdrukker". "De verkrachter ben jij. De agenten. De rechters. De staat. De president. De onderdrukkende staat is een verkrachtende macho."

(Skwadra by Tagtik/Picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren