Tagtik

Heel wat Vlaamse tieners kampen met psychische problemen

Een groot deel van de Vlaamse tieners kampt met psychische klachten. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek van het team van professor Germeys, hoofd van het Center for Contextual Psychiatry (KU Leuven), van de KU Leuven.

De KU Leuven bevroeg 2.000 Vlaamse tieners over hun mentale gezondheid. Jongeren zijn bijzonder kwetsbaar voor psychische klachten zoals angst, depressie of psychose. De meeste psychische klachten bij volwassenen beginnen immers al in de adolescentie.

1.913 jongeren uit het eerste, derde en vijfde middelbaar van scholen over heel Vlaanderen een vragenlijst voorgeschoteld. Daarin moesten ze aangeven hoeveel last ze ondervinden van bepaalde psychische symptomen, zoals slecht slapen, angstig zijn, moeite hebben om zich te concentreren of denken aan de dood.

De resultaten:
Uit de resultaten van de bevraging bij de jongeren tussen 12 en 18 jaar blijkt de meerderheid, bijna de helft van de ondervraagde jongeren, milde psychische klachten ervaart. Eén op de 3 geeft aan geen of zeer milde klachten te hebben, maar er zijn ook jongeren die matige (15,4 procent) tot zelfs zeer ernstige (2,2 procent) klachten hebben. Meer dan de helft van de ondervraagde jongeren zegt bijvoorbeeld zich snel te ergeren. 46 procent voelt zich zenuwachtig of beverig. Meer dan éen op de drie voelt zich minderwaardig en één op de vier voelt zich eenzaam, zelfs in gezelschap.

Het wil echter niet zeggen omdat veel van de ondervraagde jongeren deze klachten hebben, dat ze daarom ook effectief problemen hebben met hun geestelijke gezondheid. Veel van de onderzochte klachten zijn immers kenmerkend voor tieners, stellen de onderzoekers.

(Skwadra by Tagtik/Source: Knack - VRT NWS/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren