Tagtik

'Grotere kankergezwellen door coronavirus'

Door het coronavirus en alle maatregelen en chaos die daarmee gepaard gingen, lieten minder mensen zich onderzoeken op kanker in ons land. Dat heeft ervoor gezorgd dat dokters nu meer geavanceerde tumoren ontdekken. Ook na de versoepeling van de coronamaatregelen bleven mensen echter weg van het ziekenhuis uit vrees om besmet te raken, waardoor de kankerdiagnoses in sommige gevallen veel te laat kunnen worden vastgesteld.

"We moeten nu geavanceerdere tumoren proberen te genezen, met dikwijls zwaardere therapieën, complexere, duurdere. En wat veel van mijn collega’s aangeven, het moet allemaal nu en snel en we hebben daar niet altijd de tijd en de ruimte voor", zegt Geert De Meerleer, kliniekhoofd radiotherapie-oncologie aan de UZ Leuven, aan VRT NWS. "Ik zie de laatste weken in de praktijk tumoren waarvan ik dacht dat ze alleen nog in de geschiedenisboeken stonden. Collega-oncologen zien borsttumoren die veel groter zijn dan vroeger."

Deze kwalijke tendes heeft desastreuze gevolgen voor de toekomst, stelt De Meerleer gevolgen voor nu. Want hoe later een tumor wordt gevonden, hoe groter de kans op herval is: "We vrezen voor een oversterfte door kanker binnen enkele jaren." Daarom waarschuwt de arts om controles niet uit te stellen. "En laat je zeker ook onderzoeken als je je zorgen maakt. Je hoeft niet bang te zijn voor een coronabesmetting. Onze ziekenhuizen zijn absoluut veilig. We dragen een mondmasker, je hoeft geen coronatest te ondergaan voor een consultatie."

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren