Tagtik

Groenen pleiten voor federale klimaatverzekering

Groen en Ecolo pleiten voor een federale klimaatverzekering waarop de gewesten beroep kunnen doen als ze zware schade lijden door de klimaatcrisis. Dat maken beide partijen zaterdag bekend.

De verschillende regeringen van het land zouden alles uit de kast moeten halen om de klimaatverandering af te remmen. Althans dat vinden Groen en Ecolo. "Tegelijk ben ik realistisch en weet ik dat er nog noodweer op ons zal afkomen, zoals alle klimaatmodellen voorspellen.", zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci. "Dan zal de federale klimaatverzekering kunnen bijspringen om de schade mee te vergoeden."

Volgens Almaci voldoet het Vlaamse Rampenfonds niet. "Het Rekenhof signaleerde al dat er structureel te weinig middelen gaan naar dat rampenfonds. Bovendien dekt het alleen een deel van de kosten in individuele schadedossiers. Er is geen geld voorzien voor schade aan infrastructuur en wegen.", klinkt het.

Wallonië vroeg eerder deze week nog 600 miljoen euro aan de federale overheid. Ze doen dit om de schade na de overstromingen deels te vergoeden. "Dat is een terechte vraag en tegelijk is het een ad hoc-oplossing.", klinkt het bij de groene partijen. "Dit soort van ad hoc-beslissingen leiden tot politieke koorts. De klimaatverandering verdraagt geen politieke koorts." (Skwadra by Tagtik/Source: PAL NWS)

Ook dit kan u interesseren