Tagtik

Geert Noels: Groen heeft geen visie op economie

Groen heeft geen visie op de economie. Dat zijn de woorden van econoom Geert Noels. Volgens Noels is het programma van de groenen een verzameling van dogma's en brokstukken die men tot een geheel probeert te smeden, hekelt hij in een interview met De Morgen.

Als een groene partij een realistisch programma heeft zou Noels overwegen om op de partij te stemmen. "Maar dat is niet zo. Er is ruimte voor een partij die groen is en toekomstgericht, die mensen niet alleen maar bang maakt maar ook een perspectief biedt. En Groen heeft geen visie op economie, laten we daar eerlijk in zijn. Hun programma is een verzameling van dogma’s en brokstukken die men tot een geheel probeert te smeden. Dat is in de huidige omstandigheden echt een gemiste kans.", klinkt het.

Verder licht Noels toe waarom hij niet voor Open Vld of N-VA stemt. "Van Open Vld vraag ik mij af of die partij nog wel liberaal is. En in het relancecomité van de Vlaamse overheid heb ik niet gemerkt dat N-VA volledig wil loskomen van de lobby’s of de mattheuseffecten. Ik heb het rapport van dat comité mee ondertekend, maar was er niet onverdeeld gelukkig mee.", klinkt het.

Tot slot breekt de econoom een lans voor het Zwitserse model. "Dat zou hier betekenen dat wij federaal alleen nog het echt noodzakelijke overhouden, zoals buitenlandse zaken. Als het verschil tussen regio’s te groot is, qua efficiënt beleid, moeten we ook de werkloosheidsuitkeringen en de pensioenen maar regionaliseren. Solidariteit is mooi, maar blijft alleen overeind als alle partijen hun verantwoordelijkheid nemen. Tegenover linkse thema’s moet rechtse zekerheid staan. Ik ben een man van de balans, altijd. Met het Zwitserse model kan veel verantwoordelijkheid trouwens nog een niveau lager, naar de gemeenten.", besluit de econoom. (Skwadra by Tagtik/Source: De Morgen)

Ook dit kan u interesseren