Tagtik

"Geen enkele medische reden om kinderen nog langer uit te sluiten van de maatschappij"

269 artsen uit Vlaanderen en Wallonië vragen in een open brief meer aandacht voor de noden van kinderen in deze coronacrisis.

"Kinderen laten terugkeren naar school is essentieel om andere effecten te voorkomen. Ze moeten zich op een normale manier kunnen ontwikkelen en moeten kunnen spelen", schrijven de Belgische pediaters.

De kinderartsen willen een duidelijk perspectief voor de kinderen. "Hoewel er veel gepraat wordt over de kinderen, stellen we vast dat ze vergeten worden in de discussie over het versoepelen van de maatregelen. Het merendeel van hen zal niet naar school kunnen gaan voor september. En wat wordt er dan voorzien voor hen? Wat is het plan B?", vragen ze zich af. De pediaters hebben trouwens wetenschappelijke argumenten om alle kinderen snel naar school te laten gaan. "Kinderen zijn geen super-overdragers. De meerderheid van de besmette kinderen hebben het virus opgelopen nadat ze in contact geweest zijn met een volwassene die positief testte op COVID-19. Bovendien raken er maar weinig kinderen besmet en kinderen die toch besmet zijn, zijn in de overgrote meerderheid van de gevallen maar een beetje ziek. Ernstige infecties zijn zeer zeldzaam en veel minder frequent dan bij influenza of bronchiolitis."

De pediaters vragen dat de autoriteiten een ​​sterk signaal geven en dat ze het kind centraal stellen in het debat. "Kinderen laten terugkeren naar school en naar de gemeenschap is essentieel om secundaire effecten te voorkomen. De school speelt een belangrijke sociale rol. Opsluiting vergroot de ongelijkheden en doet het risico op verwaarlozing en mishandeling stijgen. We zien ook meer slaap- en angststoornissen bijvoorbeeld. Sommige kwetsbare kinderen hebben ook geen toegang meer tot gratis eten op school."

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren