Tagtik

Familie verdronken Syrische kleuter Alan geschokt door film

Op 2 september 2015 spoelde op het strand nabij Bodrum in Turkije het levenloze lichaampje van de 2-jarige Alan Kurdi aan. Hij verdronk samen met zijn familie toen ze in een gammel bootje de oversteek waagden naar Griekenland. Een foto van de overleden Syrische kleuter op het Turkse strand ging de wereld rond en werd symbolisch voor de wanhoop waarmee de Syrische vluchtelingen de oorlogssituatie in hun thuisland ontvluchten.

De Turkse regisseur Omer Sarikaya zag muziek in dit verhaal en besliste om het te verfilmen. Op dit moment is hij dan ook bezig met het maken van een film over de Syrische kleuter Alan. Dat valt echter in verkeerde toonaarden bij de nabestaanden.

De opnames voor "Aylan Baby – Sea of Death" zijn op dit moment aan de gang in Bodrum in Turkije, vlak bij de plek waar Alan gevonden is. Op 2 september gaat de film al in première. De opbrengst zou naar een goed doel gaan en de bekende Amerikaanse acteur Steven Seagal zou eraan meewerken.

De nabestaanden regaeren geschokt omdat niemand hun toelating vroeg om het verhaal te verfilmen. "Ik ben er het hart van in, dit is onaanvaardbaar", reageert Tima Kurdi, de tante van de overleden kleuter, vanuit Canada.

De vader, de enige van het gezin die nog in leven is, kwam er als eerste achter dat er een film gemaakt zou worden over zijn overleden zoontje. "Hij belde me en hij was ook aan het huilen. Hij kan het niet geloven dat er al iemand een film aan het draaien is. Hij zei dat hij zich niet kan voorstellen dat zijn dode zoontje – hij was twee jaar en kon nauwelijks spreken – weer tot leven gebracht zou worden", zegt Tima.

"Het doet erg pijn", zegt Tima Kurdi. "Ze geven hem om te beginnen al de verkeerde naam, Aylan, in plaats van Alan. Ze zeggen dat hij drie jaar was, hij was twee jaar. Wat weten ze over mijn familie om er zomaar een film over te maken?"

De regisseur verdedigt zich en zegt dat het verhaal in de film slechts gedeeltelijk gebaseerd is op het gezin van Alan en dat hij vooral de vluchtelingenproblematiek wil aankaarten.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren