Tagtik

Familie George Floyd wil gerechtigheid

In Houston hebben dinsdagnamiddag 60.000 mensen meegelopen in een optocht voor de zwarte Amerikaan George Floyd, en om gerechtigheid voor hem te eisen nadat hij op 25 mei in Minneapolis omkwam nadat een blanke agent zijn knie op zijn nek hield tot hij bezweek.

De mars werd georganiseerd door Houston-rappers Trae Tha Truth, een persoonlijke vriend van hem, en Bun B, in samenwerking met Floyds familie. "We gaan hem goed vertegenwoordigen", zei Trae Tha Truth. "We gaan het systeem slopen van binnenuit", aldus de rapper, die zei dat Floyd naar hen keek en glimlachte. De familie en nabestaanden van Floyd vragen gerechtigheid.

De zwarte burgemeester van de stad, Sylvester Turner, zei dat hij de pijn van de deelnemers begreep en verzekerde hen dat ze impact hebben. "Mensen in een verkozen ambt en machtsposities, we luisteren", zei hij. "Het is belangrijk voor ons om niet alleen te luisteren, maar om te handelen. Ik wil dat jullie weten dat jullie demonstreren, jullie protesteren niet tevergeefs is. George stierf niet tevergeefs."

De mars verliep vreedzaam en eindigde op het einde van de middag. De begrafenis van Floyd gaat op 9 juni in Houston door, de stad waar hij opgroeide. De steenrijke ex-bokser Floyd Mayweather heeft aangeboden om de kosten van de uitvaartplechtigheid op zich te nemen.

Het blijft intussen onrustig in de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Donald Trump dreigt ermee het leger in te zetten tegen de massale demonstraties en kondigt een strenge avondklok aan. Het officiële en het onafhankelijke door de nabestaanden aangevraagde autopsierapport bevestigen dat George Floyd om het leven kwam door verstikking. Steeds meer Amerikawatchers vrezen voor een soort van burgeroorlog in de States. Trump heeft maandag een protest voor het Witte Huis hardhandig laten stoppen. De politie gebruikte traangas en zogenaamde flash grenades om de boze menigte uiteen te drijven. Met deze aanpak oogst Trump heel wat kritiek.

De landelijke protesten zijn vorige week begonnen nadat een blanke politieagent uit Minneapolis minutenlang met zijn knie op de nek van de zwarte arrestant George Floyd had gedrukt. Floyd overleed kort daarna. De agent is ontslagen en wordt verdacht van doodslag. Sindsdien zijn er wereldwijd protesten tegen racisme en discriminatie en vooral het buitensporige geweld dat agenten gebruiken tegen zwarte Amerikanen.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren