Tagtik

Fake bericht over Ierse slaven blijkt foto Belgische mijnwerkers

Een uitgebreide Facebook-post waarin beschreven staat hoe honderdduizenden Ieren in de 17de eeuw systematisch als slaven werden verkocht, is viraal gegaan. Vergezeld van een foto waarop te zien is hoe mannen opeengedrukt zitten, werd de post al meer dan een miljoen keer gedeeld. In de post op social media wordt gewag gemaakt van 300.000 gedwongen deportaties uit Ierland over een periode van tien jaar vandaan. Maar wat blijkt nu na een factcheck van Reuters: dit alles is een grote leugen.

"De Ierse slavenhandel begon toen 30.000 Ierse politieke gevangenen naar Amerika werden gestuurd en verkocht aan Engelse kolonisten in West-Indië (de eilanden in de Caraïben; soms ook in combinatie met delen van Midden- en Zuid-Amerika, red.)." Dat begin van de veelgedeelde post – en de rest van het bericht – is compleet onwaar, zo doorprikt het factcheckteam van Reuters leugen na leugen. "In de 17de eeuw migreerden in totaal 50.000 Ieren naar West-Indië en tussen 1630 en 1775 verhuisden 165.000 Ieren naar West-Indië en door Engeland gecontroleerd Noord-Amerika", stelt Liam Hogan, een Ierse historicus én wereldautoriteit in zijn vak die uitgebreid heeft gepubliceerd over de mythen rond het Ierse volk en slavernij, bij persbureau Reuters.

Nog frappanter is de foto van mannen die opeengedrukt zitten; dat beeld zou de ‘Ierse slaven’ moeten voorstellen, maar niets is minder waar, meldt de Amerikaanse nieuwssite Upworthy. Het is namelijk een beeld van Belgische mijnwerkers in een mijnlift in 1900.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Facebook)

Ook dit kan u interesseren