Tagtik

Europa krijgt door omikron coronarecords onder de kerstboom

Omikron verspreidt zich als een lopend vuurtje. De vijfde besmettingsgolf woedt reeds hevig in Europa. Nooit eerder werden er zoveel besmettingen in 1 dag vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje.

In Italië werden de afgelopen 24 uur 44.600 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, Dat is een record sinds de uitbraak van de pandemie. In de eerste twee golven werd Italië al bijzonder zwaar getroffen, maar toch is het cijfer van donderdag een nieuw record voor het land. Het vorige record dateert van 20 november vorig jaar, toen er iets minder dan 41.000 besmettingen waren. Ongeveer 28 procent van de besmettingen is te wijten aan de omikronvariant, een cijfer dat bijzonder snel blijft toenemen.

Ook in Frankrijk grijpt het coronavirus om zich heen. De afgelopen 24 uur werden er ongeveer 88.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. Minister van Volksgezondheid Olivier Véran waarschuwde tijdens een bezoek aan een vaccinatiecentrum andermaal voor een "extreem besmettelijke" variant, en maakte melding van een "verdubbeling van het aantal positieve gevallen bijna elke twee dagen". De kaap van 100.000 nieuwe besmettingen zou al kort na Kerstmis bereikt worden.

Donderdag werden er in het VK 119.789 nieuwe besmettingen vastgesteld in één dag. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. In Spanje zijn er 72.912 besmettingen geteld. Dat is ook al een record sinds het begin van de pandemie. Opvallend is hoe snel de aantallen daar klimmen van dag tot dag: dinsdag waren het er 49.823 en woensdag 60.041.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren