Tagtik

EU medeplichtig aan mishandeling vluchtelingen?

Verschillende Europese regeringen hebben de onwettige uitzetting van migranten langs de grens met Bosnië gesteund, zei Amnesty International woensdag.

Onderzoekers kwamen er achter dat de Kroatische politie buitensporig geweld had gebruikt om te voorkomen dat asielzoekers via Bosnië hun land binnen zouden komen, waar velen geen toegang hebben tot medische zorg, voedsel of voldoende onderdak. Ongeveer 5.500 mannen, vrouwen en kinderen zijn momenteel gestrand in tijdelijke verblijfskampen in de Bosnische steden Bihac en Velika Kladusa in het noordwesten.

Overheden in de Europese Unie financierden gedeeltelijk de Kroatische grensmacht en betaalden in sommige gevallen de lonen van de politie en gaven hen apparatuur, aldus Amnesty International.

"Door grenscontroles te verkiezen boven de naleving van het internationale recht, houden Europese regeringen niet alleen een oogje dicht voor kwaadaardige aanvallen door de Kroatische politie, maar financieren ze ook hun activiteiten," voegde mensenrechtenorganisatie eraan toe.

Kroatië ontkent dat het migranten mishandelt die proberen het land te bereiken. Amnesty wijst met de vinger richting Europese Unie en verwacht een reactie. "Europese leiders kunnen hun handen niet langer in onschuld wassen. Zij dragen de verantwoordelijkheid voor de voortdurende collectieve uitzettingen en gewelddadige interventies langs de Balkanroute, die het resultaat zijn van hun vastberadenheid om de EU-grenzen te versterken, ongeacht wat de menselijke gevolgen zijn," stelt Amnesty.

(Skwadra by Tagtik/Source: BBC News - The Guardian/Picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren