Tagtik

EMA erkent verband tussen AstraZeneca en tromboses

Marco Cavaleri, hoofd vaccinatiestrategie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), zegt dinsdag in de Italiaanse media dat er inderdaad een verband bestaat tussen het coronavaccin van AstraZeneca en de zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) die enkele tientallen mensen na vaccinatie hebben opgelopen.

"Er is een verband met het vaccin. Maar wat deze reactie veroorzaakt, dat weten we nog niet", stelt Cavaleri. Het is dan ook nog niet duidelijk of het aan het vaccin van AstraZeneca zelf ligt, of aan het soort vaccin, maar volgens Cavaleri blijft het zo dat de zeldzame combinatie van klachten "onder jonge gevaccineerden vaker voorkomt dan we zouden verwachten. Dat moeten we zeggen."

Het hoofd vaccinatiestrategie van het EMA benadrukt verder dat de voordelen van het vaccin nog altijd veel groter zijn dan de risico’s.

Het Risicobeoordelingscomité voor geneesmiddelenbewaking (PRAC), onderdeel van het EMA, vergadert deze week over het vaccin van AstraZeneca. Mogelijk komt dit comité woensdag met een oordeel. In België komen de verschillende ministers van Volksgezondheid woensdagochtend samen en ook zij zullen zich over de verdere vaccinatie met AstraZeneca buigen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren