Tagtik

Eerste mens op Mars wordt... een vrouw!

Astronauten Anne McClain en Christina Koch zullen onderhoudswerken uitvoeren aan het ruimtestation. "NASA streeft naar een breed en divers scala aan talenten, en we kunnen dan ook niet wachten tot de eerste vrouw op de maan is", zegt Jim Bridenstine van het Amerikaanse ruimteagentschap NASA, dat aankondigt dat een vrouw de eerste persoon zal zijn die de planeet Mars zal betreden.

"Het is waarschijnlijk dat de volgende persoon op de maan een vrouw zal zijn, en de eerste persoon op Mars zal waarschijnlijk ook een vrouw zijn", zei hij in een interview op het Amerikaanse radiostation WNYC's ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag.

Heel wat vrouwen waagden zich in navolging van Valentina Terechkova (Sovjet-Unie) in 1963 aan een ruimtereis. En tegenwoordig heeft NASA ook veel vrouwen die de opleiding van astronaut volgen.

Dat staat in schril contrast met het verleden. Vergeet daarom zeker niet dat de twaalf astronauten die tijdens de Apollo-missies tussen 1969 en 1972 op de maan liepen, allemaal mannen waren. Sindsdien is geen mens teruggekeerd naar de maan.

NASA bouwt momenteel volop aan de krachtigste raket ooit, het Space Launch System (SLS) en een capsule genaamd Orion, die de maanlanding van een nieuwe missie in 2028 zou moeten mogelijk maken. Ook Mars lonkt naar NASA. Daarom plant het een tocht naar de Rode Planeet 'in de jaren 2030', bericht de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.

(LpR and Skwadra by Tagtik/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren