Tagtik

Dit wil Groen met de speeltijd van kinderen op school doen

Groen-parlementslid Jeremie Vaneeckhout legt naar aanleiding van Buitenspeeldag woensdag een opmerkelijk voorstel op tafel.

Waarom kunnen we kinderen niet opnieuw meer buiten laten ravotten? Woensdag vindt alvast de jaarlijkse Buitenspeeldag van de Vlaamse overheid plaats om hier de aandacht op te vestigen. Vlaams parlementslid Jeremie Vaneeckhout (Groen) bedacht een plan om kinderen meer buiten te laten spelen.

Vaneeckhout wil meer buitenruimte creëren voor jongeren, privédomeinen openzetten om er te kunnen spelen, gemeenten die een buitenspeelplan moeten uitwerken, groenere speelplaatsen en scholen die die speelplaatsen ook buiten de schooluren openstellen. Maar Het Vlaams parlementslid voor Groen analyseert ook de schooluren zelf. Twee keer een kwartiertje speeltijd is gewoon niet genoeg. “Waarom geen half uur? En een langere pauze over de middag. Meer LO-lessen. Met aandacht voor sport én spel.” Hij wil graag bekomen dat 20 procent van de schooltijd uit speeltijd bestaan. Groen pleit daarnaast niet voor minder huiswerk, maar wel voor een betere planning.

Inspiratie vindt Jeremie Vaneeckhout in Finland. Daar zijn de schooldagen minder lang, is er minder huiswerk en meer buitenonderwijs, en zijn de prestaties toch een stuk beter.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren