Tagtik

"Dit is wel degelijk een danger zone"

De Brusselse politie is vorig weekend begonnen met extra patrouilles in de verkeersvrije zone rond het Beursplein. De afgelopen weken steeg het aantal overvallen er immers enorm. Toeristen en feestvierders worden er aan de lopende band beroofd. Brussel zit met een serieus probleem qua straatcriminaliteit.

Het VTM Nieuws wou de situatie zelf kunnen inschatten en trok daarom gewapend met een camera naar de voetgangerszone. Al meteen na zijn aankomst is journalist Faroek Özgünes er getuige van een mislukte overval. Amper dertig minuten later ziet hij hoe twee mannen bijzonder gewelddadig te werk gaan wanneer ze een toerist proberen te overvallen. De daders worden meegenomen door de politie voor verhoor en even later opnieuw vrijgelaten.

Politie erkent probleem
De Brusselse politie erkent dat er soms problemen zijn in de buurt van de Grote Markt en het Beursplein. "Er is regelmatig overlast", aldus woordvoerster Ilse Van de Keere. "Van zodra wij capaciteit hebben, zetten wij extra capaciteit in. Het is een uitgaangsbuurt en een voetgangerszone, dus wij moeten uiteraard aanwezig zijn." De Brusselse politie blijft niet bij de pakken zitten en is sinds dit weekend veel nadrukkelijker in het straatbeeld aanwezig.

Nu slaan ook de Brusselse cafébazen alarm. "De voetgangerszone als een ‘no man’s land’ omschrijven is geen overstatement", dat zeggen verschillende cafébazen met een zaak in de piétonnier bij Bruzz. Zij krijgen immers af te rekenen met vechtpartijen, dronkenschap en intimidatie. "Nu er bankjes naast onze terrassen zijn, komen de centrumhobo’s van de trappen aan de Beurs bij ons zitten."

Anspachlaan is een danger zone
De cafebazen getuigen over moorden, vechtpartijen, drugshandel, overvallen en aanvallen op hun personeel en klanten. "Elke dag maken we hier dergelijke problemen mee", klinkt het. De Brusselse cafébazen geven te kennen dat ze de politie altijd opbellen en die komt ook ter plaatse, "maar er zijn niet genoeg patrouilles. De politie heeft haar handen vol", klinkt het.

Burgemeester moet eens ter plaatse komen
De verschillende cafébazen overwegen daarnaast om zich te groeperen en een petitie of open brief aan de burgemeester op te stellen. "Het kan zo niet verder", klinkt het in koor. "De burgemeester moet eens ter plaatse komen, om te zien dat dit geen fictie is", zegt Neuwald van El Metteko nog bij Bruzz. De voetgangerszone als een ‘no man’s land’ omschrijven is allesbehalve een overstatement. De Anspachlaan is een danger zone."

(Skwadra by Tagtik/Source: VTM Nieuws - Bruzz/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren