Tagtik

Deze zomer flaneren op de dijk? U wordt gefilmd!

Een netwerk van slimme camera's zal deze zomer de drukte in kaart brengen op de zeedijken en in de drukste straten van onze badsteden. Als op de camerabeelden te zien is dat het op bepaalde plaatsen te druk wordt, dan kan er ingegrepen worden.

Op die manier wil men vermijden dat de social distancing als sneeuw voor de zon smelt aan de Kust. De kustgemeenten tellen met een bang hart af naar de start van de zomervakantie. "Op topdagen zijn er zeker 750.000 bezoekers aan de kust. Er is nood aan een vorm van monitoring om de massa beheersbaar te houden", stelt de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé in De Tijd.

Maar de Vlaamse kustgemeenten hebben alvast een uitgebreid plan klaar om de toestroom van toeristen deze zomer onder controle te houden. Een netwerk van 250 slimme camera’s gaat op de dijken en in de centra de drukte in kaart brengen. Die gegevens moeten de overheden helpen een maximale spreiding te garanderen in de strijd tegen het coronavirus. Het West-Vlaamse provinciebedrijf Westtoer gunde dinsdagavond voor de opdract een contract aan het Brugse technologiebedrijf Citymesh. Citymesh mikt op 250 slimme camera’s over de hele kustlijn. De camera’s zijn voorzien van software die virtuele lijnen op de gemaakte beelden trekt. Als mensen over die lijnen lopen, telt de software hen. De technologie brengt de gegevens over het aantal mensen in de verschillende zones dan zonder menselijke tussenkomst samen tot een druktekaart voor de hele kust. "We kunnen de politie, het Vlaams Verkeerscentrum en de NMBS toegang geven tot de data. Bij grote drukte in de ene zone kunnen we mensen afleiden naar andere zones of weer naar het binnenland sturen", geeft gouverneur Decaluwé meer uitleg.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Tijd/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren