Tagtik

De energiecrisis zal elk gezin tot wel 3.000 euro kosten

De energiecrisis gaat hard en er is nog geen licht aan het einde van de tunnel in zicht. Begin deze week werden opnieuw records gebroken op de gas- en elektriciteitsmarkt. We hebben het bijvoorbeeld over ruim 160 euro per megawatt voor gas, terwijl we een maand geleden nog rond de 80 euro zaten, en voor de gezondheidscrisis 18 euro. “De situatie verslechtert aanzienlijk”, zegt Damien Ernst, professor aan de Universiteit van Luik bij DH.

“We worden geconfronteerd met een stijging van meer dan 800% ten opzichte van de periode net voor de gezondheidscrisis. Het is echt verschrikkelijk. Bedenk nu dat een gezin dat niet wordt beschermd door een vast energiecontract een verhoging heeft van ruim € 3.000 per jaar.”

En degenen met een vast contract zijn eigenlijk nauwelijks beter af. "We merken dat de huidige prognoses voor 2023 een daling beschrijven, maar we zouden rond de 90 tot 100 € per megawatt afklokken. Geleidelijk lopen alle vaste contracten af ​​en nieuwe contracten, zelfs voor 3 jaar, gaan veel meer kosten. Het zal rond de 1.000 tot 1.500 euro minimaal zijn”, klinkt de niet al te rooskleurige analyse van professor Ernst.

En in tegenstelling tot wat de eerste analyses deden uitschijnen, is er volgend voorjaar geen sprake meer van een terugkeer naar de normaliteit. "Het gaat omlaag, maar niet naar het niveau van voor de crisis", voorspelt professor Ernst.

(Skwadra by Tagtik/Source: La DH/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren