Tagtik

'Databank contactonderzoek is illegaal'

Het zogenaamde 'contactspeuren' verloopt niet vlekkeloos in ons land. Besmette mensen worden niet of dubbel gebeld, foute registraties, informatie die niet doorstroomt. Dat zijn echter niet de grootste problemen. Privacywaakhond GBA noemt de databank die gebruikt wordt immers illegaal.

De Gegevensbeschermingsautoriteit maakt brandhout van het wetsvoorstel voor de databank. "Dat is vaag en slecht leesbaar, en maakt onvoldoende aannemelijk waarom bijzonder privacygevoelige persoonlijke data in een grote gecentraliseerde databank van het wetenschappelijk instituut Sciensano verzameld moeten worden." Het gaat onder meer over contactgegevens, rijksregisternummers, medische informatie en de handel en wandel van wie mogelijk besmet is of met een besmet persoon contact had. Met die informatie wil men de verspreiding van het coronavirus indijken. "Dit is een verregaande en bij ons nooit geziene inbreuk op de privacy", concludeert David Stevens, voorzitter van de GBA. "Net daarom moet de wetgeving voor zo’n databank duidelijk maken waarom bepaalde data opgevraagd worden, wat ermee gedaan zal worden en wie er toegang tot heeft. Maar dat ontbreekt volledig", stelt de GBA vast. De databank wordt op dit moment al gebruikt. Door het negatieve advies dreigt het contactonderzoek een fiasco te worden aangezien steeds meer mensen het contactspeuren zullen wantrouwen.

GEES-voorzitter Erika Vlieghe (UAntwerpen) vindt het daarom hoog tijd om een infocampagne te lanceren over het hele land waarin wordt uitgelegd waarom contactonderzoek zo cruciaal is voor de exitstrategie en waarom burgers niet bang moeten zijn om eerlijk te antwoorden met wie ze in contact kwamen. Het opstarten van een grootschalige campagne staat vandaag al op de agenda van de Interministriële Conferentie Volksgezondheid.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren