Tagtik

Coronavirus al maanden eerder aanwezig in Wuhan?

Volgens onderzoekers van de Harvard Medical School, Boston University of Public Health and Boston Children's Hospital is het mogelijk dat het coronavirus al veel eerder aanwezig was in China dan tot nu toe werd gedacht. Ze baseren zich op satellietfoto's van de parkeerterreinen van de grote ziekenhuizen in Wuhan tussen januari 2018 en april 2020.

Volgens de Chinese autoriteiten brak de epidemie met het coronavirus eind december 2019 uit op een market in het centrum van Wuhan. De satellietbeelden die de onderzoekers bekeken, wijzen op een sterke toename van voertuigen rond de ziekenhuizen vanaf augustus 2019 en met een piek in december 2019.

Volgens het rapport ondersteunen deze bevindingen de hypothese dat het virus op natuurlijke wijze de kop opstak in het zuiden van China en dus mogelijk al de ronde deed voor er een cluster in Wuhan ontstond. Een rechtstreeks verband tussen de toename van de voertuigen op de parkeerterreinen en de uitbraak is er niet, maar volgens de onderzoekers is het duidelijk dat er iets gaande was in de maanden vóór het moment dat nu wordt aangenomen als het beginpunt van de covid-19-epidemie.

(Fausto by Tagtik/Source: Guardian, ABC News/Picture: Unsplash)

Fausto

Fausto

Ook dit kan u interesseren