Tagtik

Coronadocument voor reizigers uit Catalonië

Vakantiegangers die naar ons land terugkeren uit Catalonië zullen een speciaal 'coronadocument' moeten invullen. Dat document zal aan boord ingevuld worden door alle passagiers. In Catalonië is een gebied met maar liefst 200.000 inwoners opnieuw in lockdown geplaatst na een nieuwe uitbraak van Covid-19. VRT meldt dat er al zeker 3 Belgen zijn terug in België zijn die onlangs in de regio waren geweest. 

Virologen riepen gisteren al op om reizigers die terugkeren uit de getroffen regio in ons land in quarantaine te plaatsen. "Wat gaan we met reizigers uit dat gebied doen.", vroeg viroloog Marc Van Ranst zich af. Niet erg veel, zo bleek. Minister Maggie De Block (Open Vld) raadde toeristen aan om na hun reis in quarantaine te gaan in ons land, maar verplicht is dat niet. "Daar is geen wettelijke basis voor.", zei ze.

Reizigers die vanuit de luchthavens van Girona en Barcelona naar ons land reizen zullen een document voorgeschoteld krijgen op het vliegtuig. "Een zogenoemd Passenger location form.", klinkt het bij Brussels Airport. "Daarop vullen de reizigers hun gegevens in, waar ze verbleven hebben, of ze symptomen hebben en waar ze zitten op het vliegtuig."

Die gegeven zullen door de federale overheidsdienst Volksgezondheid verwerkt worden. "Dat kan van pas komen in het verhaal van de contact tracing.", klinkt het nog bij Brussels Airport. "Er wordt ook nog een folder verdeeld met informatie over het virus en de raad om in quarantaine te gaan of langs te gaan bij de dokter als er symptomen zouden zijn. We gebruikten zo een document ook al voor de ebola-uitbraak."

Op de luchthavens zullen er ook temperatuurcontroles worden uitgevoerd. "Wie koorts heeft - boven de 38 graden - krijgt een mondmasker en handschoenen en kan zo zijn bagage afhalen. Ook aan die personen geven we een informatiefolder mee.", klinkt het nog. (Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS)

Ook dit kan u interesseren