Tagtik

Chinezen waarschuwen: "nieuwe onbekende longziekte dodelijker dan corona"

Is er een nieuwe wereldwijde pandemie in opmars? Zover zijn we gelukkig nog niet. Toch kan het nuttig zijn om even onze aandacht te vestigen op de nieuwe en onbekende longziekte die mogelijk dodelijker is dan het coronavirus en in Kazachstan al aan meer dan 1.700 mensen het leven gekost heeft.

"Het Kazachse Departement van Volksgezondheid en andere overheidsagentschappen onderzoeken momenteel de aard van een longvirus waarvan ze de oorsprong nog niet hebben kunnen bepalen", waarschuwt de Chinese ambassade in Kazachstan haar burgers.

Het aantal nieuwe gevallen van dit onbekende virus stijgt volgens de Chinezen in Kazachstan sinds halverwege juni zorgwekkend. "Lokale autoriteiten melden op sommige plaatsen zelfs honderden nieuwe besmettingen per dag", klinkt het.

Het Kazachse nieuwsagentschap Kazinform meldt op basis van officiële data dat het aantal longontstekingen in de hoofdstad Nursultan in juni dubbel zo hoog is als vorig jaar. Deze nieuwe ziekte zou dit jaar bovendien al 1.772 mensenlevens geëist hebben, aldus nog de Chinese ambassade. 628 van die overlijdens zouden in juni alleen al plaatsgevonden hebben. "Deze ziekte is veel dodelijker dan Covid-19", schrijft de ambassade, die Chinezen in het land dan ook vraagt om drukke plaatsen te vermijden, en indien mogelijk thuis te blijven.

Link met corona?
Het is echter nog niet duidelijk in hoeverre het coronavirus een rol speelt in de verhoogde aantallen patiënten met longziektes in Kazachstan. Internationale media konden de uitlatingen van de Chinese ambassade voorlopig nog niet verifiëren.

(Skwadra by Tagtik/Source: CNN/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren