Tagtik

"Blijf deze zomer thuis, als je reizen kan vermijden"

Nu de zomervakantie gestart is en wereldwijd de coronamaatregelen steeds meer versoepeld worden, dromen heel wat Belgen er alsnog van om naar het buitenland op vakantie te gaan. Dat houdt toch risico's in, zeker voor de populaire toeristische trekpleisters waar opnieuw heel wat reizigers uit verschillende landen samenkomen. Kunnen we Belgen verplicht in quarantaine plaatsen nadat ze uit zogenaamd risicogebied terugkeren?

Viroloog Pierre Van Damme is alvast voorstander van een wettelijk kader om Belgen die uit risicogebied terugkeren verplicht in quarantaine te kunnen plaatsen. "Als mensen dat niet uit zichzelf doen, zouden we dat moeten kunnen verplichten want het is in het belang van de volksgezondheid", zei hij daarover in Het Journaal. "Het gaat niet alleen over Spanje, deze zomer zullen we op verschillende plekken in Europa brandversnellers zien. Dat is een signaal voor iedereen die van plan is om te reizen om toch na te denken: loop ik een risico? Ben ik kwetsbaar? Dan zou ik reizen echt afraden want dan riskeer je in het buitenland in het ziekenhuis terecht te komen."

Belgen die terugkeren uit vakantie en die niet in quarantaine gaan, stellen ook thuisblijvers mogelijk aan het coronavirus bloot. "Zo is het ook in februari en maart begonnen met mensen die uit Italië en Oostenrijk terugkeerden. De situatie is momenteel goed in België, dat moeten we zo houden. Nu, de beslissing is genomen om te mogen reizen, mensen maken plannen of hebben dat al gedaan. Ik denk dat politici en experten samen moeten zeggen: dit zijn de regels voor iedereen die uit het buitenland terugkeert en zeker voor landen waar de epidemie weer opflakkert."

Net als viroloog Marc Van Ranst denkt Van Damme dat we te snel weer zijn beginnen te reizen. "Europa heeft dat voor een stuk beslist, het is moeilijk om daar als klein land tegenin te gaan. Er is natuurlijk ook wel druk geweest vanuit de (toeristische) sector. Die heeft enorm afgezien, maar we moeten ook ons gezond verstand gebruiken."

"Blijf deze zomer thuis, als je reizen kan vermijden", zegt Van Damme nog. "Als het niet is voor je werk of om familie te bezoeken, maar louter voor vakantie, breng die vakantie dan thuis door. Dan kan je ook geen verrassing meemaken dat als je met het vliegtuig vertrekt, je niet kan terugkeren en op repatriëring moet wachten. Je kan ook komen vast te zitten in een lockdownsituatie van een hele streek. Dat wil je niet meemaken op verlof. Dan is het makkelijker om thuis te blijven."

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren