Tagtik

Betoging in Brussel pleit voor hoofddoek in onderwijs

Deze namiddag heeft er op de Brusselse Kunstberg een manifestatie plaatsgevonden die pleit voor het recht op het dragen van een hoofddoek in het onderwijs. Ze deden dat onder de noemer #HijabisFightBack.

De betogers toonden onder andere opschriften zoals 'mijn sluier, mijn keuze' en 'studeren is een recht, een hoofddoek dragen ook'. De deelnemers willen op die manier hun protest tegen het hoofddoekverbod in het onderwijs laten horen. Het zijn de feministische collectieven Imazi Reine, Belge Comme Vous en de vzw La 5e Vague die de betoging hebben georganiseerd. Via de hashtag #HijabisFightBack betuigen mensen hun steun, op foto’s is te zien hoe tientallen mensen in Brussel zelf aanwezig zijn.

Maximaal 400 personen mochten deelnemen aan de betoging. Op dit moment is nog niet duidelijk of dat aantal ook gerespecteerd werd. De organisatoren hebben op voorhand wel gevraagd aan alle deelnemers om een mondmasker te dragen. 

De betoging is er gekomen na een recente uitspraak van het Grondwettelijk Hof. Enkele studentes van de Brusselse hogeschool Francisco Ferrer gingen aankloppen bij Unia om het hoofddoekenverbod aan te kaarten. De zaak kwam voor het Hof, maar er werd besloten dat het niet ognrondwetelijk is en dat het verbod dus gehandhaafd moet blijven. (Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard)

Ook dit kan u interesseren