Tagtik

Besmette personen die samen oudjaar vieren, een goed idee?

De overgang van oud naar nieuw gaat traditioneel gepaard met gezellige etentjes en feestjes. Maar wie recent positief testte op het coronavirus, ziet die plannen in het water vallen. Of toch niet? Bruzz maakt immers melding van verschillende Brusselaars die positief hebben getest, en dan maar besluiten om nieuwjaar met andere besmette personen samen te vieren.

Is zo'n besmettingsfeest een goed idee? Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt-KU Leuven) vindt het alvast een slecht idee om een feestje te houden met andere besmette personen. “In de eerste plaats overtreed je daarmee de regels, want wie besmet is, wordt geacht zich thuis te isoleren.” Tijdens de quarantaine van tien dagen mag je je woning ook niet verlaten en mag je thuis ook niemand ontvangen. “Dat heeft een reden. Als je je niet isoleert, kan je niet anders dan in de publieke ruimte komen. Ook naar iemand thuis gaan kan niet anders dan door de publieke ruimte te gaan, en dan kan je mensen besmetten.” Bovendien zijn er ook risico’s voor de mensen die besmet zijn en samenkomen met andere besmette personen, meent Molenberghs. “Mensen met een milde infectie kunnen de ziekte erger maken, omdat men meer wordt blootgesteld aan het virus. Je kan positief testen met een lage viruslading. Op zulke feestjes zal je die lading alleen maar verhogen, en dat kan zelfs bijdragen tot superverspreiding.”

Experts zijn het er echter wel niet over eens of je effectief zieker wordt door binnen te zijn met een ander besmet persoon.

Ook viroloog Steven Van Gucht vindt het geen goed idee om samen te hokken met besmette personen tijdens de feestdagen. “Je verplaatst je, al dan niet alleen, en neemt misschien zelfs het openbaar vervoer. Of als je een feestje houdt, moet je ook boodschappen doen. Het lijkt me beter om dit niet te doen. Als je besmet bent, blijf je beter gewoon thuis.”

(Skwadra by Tagtik/Source: Bruzz/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren