Tagtik

Belgische virologen geen fan van buitenlandse reizen: "Versoepeling komt maand te vroeg"

De meeste Europese landen openen op 15 juni de grenzen, anderen zoals Spanje zullen dat waarschijnlijk vanaf 1 juli doen. Vanaf 15 juni kan er dus al gereisd worden binnen Europa en de Schengen-zone zonder verplicht in quarantaine te moeten. Verlossend nieuws voor vele Belgen die er al maandenlang naar uitkijken om eindelijk op vakantie te kunnen vertrekken naar het buitenland, maar dat betekent extra kopzorgen voor virologen Marc Van Ranst en Erika Vlieghe.

De toeristische sector is zich al volop aan het voorbereiden op een heropstart en luchtvaartmaatschappijen zien de verkoop van vliegtickets al opnieuw stijgen. De Belg heeft duidelijk zin in een zorgeloze vakantie in het buitenland. Virologen Marc Van Ranst en Erika Vlieghe vinden het echter nog geen goed idee om deze zomer opnieuw op vakantie naar het buitenland te gaan. "Ik had liever de grenzen nog een maand langer gesloten", zegt professor Vlieghe, voorzitter van de groep van experten die de overheid adviseert over de exit-strategie, in het VRT-Journaal. "Dit is geen uitnodiging voor het massatoerisme. Mensen mogen hun familie in het buitenland gaan bezoeken, maar ik zie met lede ogen aan dat mensen dit gaan beschouwen als een vrijgeleide voor toerisme als vanouds. Ik raad mensen ook nog altijd af om met het vliegtuig te reizen. En ook reizen naar het Verenigd Koninkrijk en Zweden zou ik afraden." (In het Verenigd Koninkrijk zijn vandaag opnieuw 1.800 besmettingen geteld, in Zweden is het aantal besmettingen de afgelopen dagen opnieuw fors gestegen, red.)

Ook Marc Van Ranst is terughoudend: "Het is bijzonder vroeg om met heel veel mensen samen op een vliegtuig te gaan zitten. Wanneer je dat doet naar landen die in dezelfde fase van de epidemie zitten, is het nog wel oké. Maar onmiddellijk met volle vliegtuigen in volle hotels op drukke stranden gaan zitten, dat is nog heel vroeg. Het virus is nog niet weg", waarschuwt Van Ranst in het Journaal.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Journaal/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren