Tagtik

Belgische beul van Raqqa: "Ik had kantoorjob bij IS"

"Ik wil terugkeren naar België en daar een normaal leven leiden", dat zegt Anouar Haddouchi, ook wel bekend als Aboe Suleiman al Belgiki en 'de beul van Raqqa' omdat hij honderden, zoniet duizenden, mensen zou afgeslacht of gefolterd zou hebben toen hij bij terreurorganisatie Islamitische Staat was. Hij wordt er eveneens van verdacht dat hij de aanslagen van Parijs en Brussel mee zou gefinancierd hebben. Op dit moment zit Haddouchi in een gevangenis van de Syrische Democratische Strijdkrachten, maar hij wil berecht worden in België.

'Spijt van avontuur bij IS'
"Ik heb nooit een wapen in handen gehad, ik heb nooit iemand gedood voor IS", zo zegt Haddouchi, die eraan toevoegt spijt te hebben van zijn avontuur bij IS. "Het is verworden tot een nare droom. Ik wil terugkeren naar België en daar een normaal leven leiden", vertelt de beul in een interview met de Italiaanse krant Fatto Quotidiano.

Haddouchi beweert een kantoorjob te hebben gehad in de bureaus van IS in Tell Abyad, waar de aankomsten vanuit Turkije werden geregistreerd. "Na enkele dagen besefte ik dat het niet het leven was dat men mij had voorgespiegeld. Ik kon mijn mening niet geven, mijn leven zou gevaar lopen als ik dat wel deed. Daar begon mijn nare droom. Ik wilde weg, maar kon niet."

'Ik had kantoorjob bij IS'
'De beul van Raqa', zoals de Belg bekend staat, werd zes maanden geleden in Syrië opgepakt op één van de laatste stukjes grondgebied van ISIS, maar wil nu terugkeren naar ons land om hier berecht te worden.

"Ik kan niet beslissen waar mijn procedure plaatsvindt. Maar ik ben een Belgisch staatsburger en zou graag met mijn gezin terugkeren. Als ik veroordeeld word, zou dat in België moeten zijn", communiceert de jihadist.

Al Belgiki werd bekend om de video’s van de berechtingen in Raqqa, waar hij z’n bijnaam voor kreeg. Hij zou ook nauwe contacten onderhouden hebben met Mohamed Abrini, een sleutelfiguur in de aanslagen in Brussel en Parijs die in België gevangen zit.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren