Tagtik

Belgisch corona-onderzoek: 'Niet slim om te joggen, fietsen of wandelen in elkaars slipstream'

Uit onderzoek van de KU Leuven en TU Eindhoven blijkt dat wie een momentje kiest om tijdens de quarantaine wat frisse lucht te halen door te fietsen, wandelen of lopen, dat best niet achter een ander persoon doet. Wanneer je tijdens het lopen, fietsen of wandelen ademt, hoest of niest, creëer je namelijk een wolk van druppels achter je die verder reikt dan 1,5 meter, legt professor Bert Blocken uit bij HLN.

Uit de simulaties in het Belgische onderzoek bleek dat social distancing minder een rol speelt voor twee mensen die bij rustig weer naast elkaar sporten. De druppels komen dan achter het duo terecht. Wie schuin achter elkaar in beweging is, loopt ook een kleinere kans om speekseldeeltjes van een voorganger op te vangen. Het risico op besmetting is het grootst wanneer mensen vlak achter elkaar sporten, en zich dus in elkaars slipstream bevinden.

Fietsen, joggen of wandelen doe je dus best niet in elkaars slipstream. De onderzoekers raden aan om "zeker vier à vijf meter" afstand van elkaar te houden, bij lopen en rustig fietsen tien meter en bij hard fietsen "zeker twintig meter". "Wanneer je iemand wil inhalen, is het ook aangeraden om al vanaf een vrij grote afstand - twintig meter bij fietsen, bijvoorbeeld - te beginnen ‘voorsorteren’ zodat je schuin kan inhalen." Vergelijk het met autorijden: wie wil inhalen, wacht normaal gezien ook niet tot het allerlaatste moment, klinkt het.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Laatste Nieuws/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren