Tagtik

"Barbecues en feestjes? Vergeet het"

Uit het gelekte rapport voor de exitstrategie waarover de Nationale Veiligheidsraad vrijdag samenzit, blijkt de bezorgdheid van de raad van wijzen over het verminderen van engagement van de bevolking om zich te houden aan de lockdownmaatregelen. Het rapport vermeldde bijvoorbeeld de mogelijkheid om een keer per week te mogen samenkomen met 10 familieleden of vrienden.

Bij Het Nieuwsblad waarschuwt minister van Volksgezondheid, Maggie De Block (Open VLD) voor te hoge verwachtingen. Zij toont er begrip voor dat de mensen hun gewone leven zo snel mogelijk willen oppikken, maar ze is ook bezorgd "als dokter en als minister van Volksgezondheid": "Het virus is nog niet weg. Als we in al ons enthousiasme nu de remmen loslaten, geven we het weer alle kansen. Dat zou alle inspanningen van de zorgsector van de voorbije weken tenietdoet," aldus de minister.

Voor minister De Block moeten de mensen nog niet denken aan barbecues en feestjes met vrienden. Als we opnieuw met meer mensen mogen samenkomen, zal dat vooral binnen familiekring zijn: "Zeker voor oudere mensen is het lastig om hun familieleden enkel door het raam te zien. Ik begrijp dat ze hun kleinkinderen missen. Daarom willen we nu meer contact toelaten, al is dat nog niet met iedereen en elke dag. Eerst met de beperkte familiekring. We zijn nog niet aan het feesten."

De Nationale Veiligheidsraad zal volgens De Block keuzes moeten maken: "We kunnen niet tegelijk de economie heropstarten én de scholen heropenen én het culturele leven hervatten. We moeten keuzes maken, en sector per sector bekijken hoe we kunnen vermijden dat mensen elkaar zullen gaan besmetten."

(Fausto by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren