Tagtik

Antwerps bedrijf legt vluchten in om Roemeense seizoensarbeiders naar België te halen

Sinds de coronamaatregelen ingevoerd werden, zijn er nauwelijks nog passagiersvluchten toegelaten. Dat heeft grote gevolgen voor de fruit- en groententeelt in ons land.

Seizoensarbeiders uit Oost-Europa en andere landen komen normaal gezien via de luchthaven van Charleroi naar ons land. Maar omdat ook die luchthaven al een tijdje gesloten is, heeft het Antwerpse luchtvaartbedrijf 'The Aviation Factory' besloten om zelf vluchten in te leggen van Roemenië naar Eindhoven. Vandaar worden ze naar fruit- en groententelers in de grensstreek gebracht om te helpen bij de oogst.

De speciale chartervluchten vanuit Roemenië vallen onder wat men "zakenvluchten" noemt en zijn minder onderworpen aan de regels die nu gelden voor de coronacrisis. Het is niet duidelijk of de seizoensarbeiders die uit Roemenië aankomen, medisch gescreend zullen worden op het dragen van het virus. "Een heel economische sector hangt af van deze vluchten. Groenten en fruit kunnen ook niet een paar weken langer op het veld blijven liggen", zegt Carl Legein van The Aviation Factory bij Radio 2.

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren