Tagtik

"Alle klassen weer naar school halen, lukt niet"

Vanaf 2 juni opnieuw alle leerlingen verwelkomen op school? Neen, dat zien heel wat schooldirecteurs niet zitten, ook al is het vanaf dan in principe toegelaten.

In een reactie bij VRT NWS vragen verschillende schooldirecteurs zich af hoe ze veilig de deuren kunnen openen voor álle leerlingen, en met respect voor alle afstandsregels en hygiënemaatregelen opnieuw voldoende les kunnen geven. "Praktisch onmogelijk", vertellen twee schooldirecteurs aan VRT NWS. Ze benadrukken dat ze als school erg afhankelijk zijn van hun beschikbare infrastructuur en personeel. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bekijkt of de afstandsregels extra versoepeld kunnen worden, om zo veel mogelijk leerlingen dit schooljaar nog even op de schoolbanken te krijgen.

"We begrijpen dat virologen bepaalde zaken voorstellen, maar we willen vooral tijdig en transparant geïnformeerd worden, zodat we als school tijd krijgen om een nieuwe situatie in de praktijk om te zetten", zegt Tim Stiers, directeur van een basisschool in Landen. "Nu waren we amper 3,5 dagen bezig met de doorstart van het eerste, tweede en zesde leerjaar, voor er weer iets nieuws uit de bus kwam. We vinden het niet erg om flexibel te zijn, maar de communicatie over het onderwijsveld naar de buitenwereld toe: die zien we liever anders." Stiers zijn belangrijkste oproep aan Onderwijsminister Weyts is dus om beter te communiceren. "Zorg dat we tijdig weten waar we aan toe zijn. Dat elke school zelf mag beslissen wat er haalbaar is: dat is in mijn ogen dubbel. Het voelt aan alsof scholen tegen elkaar worden uitgespeeld, en eigenlijk hun plan moeten trekken."

"De minister heeft tegenover de ouders grote verwachtingen gecreëerd, die wij nu moeten bijsturen", stelt Jeroen Cooman, schooldirecteur in Denderwindeke.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren