Tagtik

Alarmerend: 'Kinderen spelen steeds minder buiten'

Uit een onderzoek van Kind & Gezin blijkt dat kinderen in ons land steeds minder in hun woonomgeving spelen.

Er speelden vorige zomer 37 procent minder kinderen op straten, op pleinen en in parken dan in 2008. Meisjes vanaf 9 jaar spelen opvallend weinig buiten en in de stedelijke wijken spelen nog maar half zoveel kinderen als in 2008.

Kind & Samenleving trok nog voor de coronacrisis naar zeven heel uiteenlopende wijken om er te observeren hoeveel kinderen er nu echt spelen op straten en pleinen, op speelpleintjes en in parken. In 2008 deed het kennis- en expertisecentrum hetzelfde onderzoek in dezelfde zeven wijken. De coronamaatregelen spelen dus geen rol in de resultaten aangezien het onderzoek werd uitgevoerd nog voor we in quarantaine gingen.

De onderzoekers telden in 2019 minder spelende kinderen dan in 2008, hoewel er nu in de wijken meer kinderen wonen dan toen. Daarmee rekening houdend spelen er nu 37 procent minder kinderen in hun woonomgeving dan in 2008. Op 11 jaar tijd is dat volgens Kind & Samenleving "een zorgwekkende achteruitgang".

De onderzoekers maken zich zorgen over de afname van het buitenspelen en pleiten ervoor dat het beleid zich sterker richt op de blootgelegde pijnpunten. Kind & Gezin onderstreept het belang van buitenspelen in de buurt: "Kinderen trekken zelf hun plan om met elkaar om te gaan en hun spel te organiseren, en het is al spelend en bewegend dat kinderen hun eigen buurt leren kennen."

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren