Tagtik

4.000 km gewandeld en dan onthaald met traangas

De vluchtelingenkaravanen afkomstig uit Centraal-Amerika bereiken stilaan de Mexicaans-Amerikaanse grens. Daar wacht hen echter geen warm onthaal. Met behulp van traangas worden de vluchtelingen weggehouden van Amerikaanse grondgebied.

Na duizenden kilometers te hebben gewandeld van Centraal-Amerikaanse landen zoals Honduras en Guatemala richting de Verenigde Staten, lijkt de American Dream van heel wat migranten uiteen te spatten aan de grensovergang in Mexico.

Gisteren zijn een vijfhondertal vluchtelingen samen aangekomen in de Mexicaanse stad Tijuana. Toen ze probeerde om de grens te bestormen, werden ze tegengehouden nog voor ze de Verenigde Staten konden bereiken. De spanningen liepen hoog op en traangas werd ingezet tegen te vluchtelingen.

De politie pakte aan de Mexicaanse zijde van de grens zo'n 98 mensen op, 42 anderen werden opgepakt terwijl ze het grondgebied van de Verenigde Staten al hadden bereikt. Allen werden ze meteen uitgewezen naar hun land van herkomst.

De Amerikaans president Donald Trump raadt Mexico aan om de Centraal-Amerikaanse migranten allemaal terug te sturen. Trump sloot de grensovergang tussen Tijuana en San Diego zelfs een tijdlang volledig. Hij benadrukte dat hij niet zal aarzelen om de grens er lange tijd te sluiten.

Nog duizenden andere vluchtelingen zijn op weg naar Mexicaanse grenssteden zoals Mexicali en Tijuana in de hoop de VS te bereiken. Trump zei zaterdag nog dat de hele migrantenkaravaan in Mexico zou moeten blijven tot hun asielaanvraag verwerkt is. Hierdoor zouden ze bijna een jaar in de grenssteden vastzitten en dat gaat in tegen de huidige Amerikaanse asielwetgeving.

Trump maakte zijn discours maandagavond echter plots nog wat harder. Hij wil niet meer dat de migranten in de grenssteden blijven en wil dat Mexico hen terugstuurt naar hun land van herkomst. "Doe het per vliegtuig, per bus, hoe je maar wil. Maar ze komen de VS niet in. Indien nodig sluiten we de grens permanent", tweette Trump.

Tevens riep de Amerikaanse president het Congres op om werk te maken van de muur tussen de VS en Mexico.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren