Tagtik

"Wie nu verantwoordelijkheid neemt, zal door de kiezer beloond worden"

De coronacrisis is volgens Yves Leterme (CD&V) een opportuniteit voor politieke partijen "om de verschillen aan de kant te schuiven en rond de tafel te gaan zitten om een akkoord te vinden over wat moet gebeuren". Dat zei de oud-premier in 'De afspraak op vrijdag'. Volgens Leterme zal de partij die de komende tijd verantwoordelijkheid neemt uiteindelijk beloond worden door de kiezer. 

Eind mei is het inmiddels een jaar geleden dat we naar de stembus trokken voor de federale en Vlaamse verkiezingen. Een meerderheidsregering op federaal niveau is er echter nog steeds niet. Door de coronacrisis is er een minderheidsregering gekomen, die met volmachten mag regeren. Die regering onder leiding van premier Sophie Wilmès (MR) kan in principe tot september blijven besturen. 

"In juni of september moet er iets zijn in het belang van de toekomst van het land.", zei SP.A-voorzitter Conner Rousseau vorige week nog in 'Terzake'. En dat 'iets' zou er dankzij de coronacrisis wel eens gemakkelijker kunnen komen dan voordien, denkt oud-premier Yves Leterme.

"Het debat over wat de agenda en de prioriteit moet zijn van een regering, is na de 7 à 8 weken die we hebben doorgemaakt, een stuk gestroomlijnd. De confrontatie met de realiteit van de coronacrisis is veel dwingender dan pakweg twee à drie maanden geleden. De druk is nu veel groter groter om de verschillen aan de kant te schuiven en de hand aan de ploeg te slaan.", zei Leterme hierover in 'De afspraak op vrijdag'. 

Volgens Leterme moeten de leiders van de partijen nu rond de tafel gaan zitten, zodat België zijn status van welvaartstaat nog kan behouden. "De extremen hebben gewonnen en alle bestuurspartijen hebben verloren. Het zal dus niet makkelijk worden om met de juiste personen aan tafel te gaan zitten.", klinkt het bij Leterme. 

"De partijen van wie men verwacht dat ze nu verantwoordelijkheid nemen, zijn allemaal verliezers geweest en hebben nu als eerste prioriteit stemmen winnen bij een volgende stembusgang.", aldus Leterme. Maar, zo meent Leterme ten slotte ook, "wie nu verantwoordelijkheid neemt en op een correcte manier bestuurt, zal door de kiezer beloond worden, maar dat botst vaak op cynisme", besluit de oud-premier. (Skwadra by Tagtik/Source: De afspraak op vrijdag)

Ook dit kan u interesseren