Tagtik

Regeringsvorming wordt nieuw leven ingeblazen door socialistische tandem

De socialistische partijen in beide landshelften slaan de handen in elkaar om de regeringsvorming nieuw leven in blazen. De SP.A en PS voeren samen verkennende gesprekken met andere partijvoorzitters. Dat wordt bevestigd aan De Standaard. 

De voorbije week zijn er al vier partijvoorzitters op gesprek geweest bij Conner Rousseau (SP.A) en Paul Magette (PS). De volgende vier voorzitters komen de komende week langs. Dat wordt door bronnen bij beide partijen bevestigd. Het is de bedoeling dat er wordt gekeken hoe andere partijen een mogelijke regeringsvorming zien in september.

"Dit is nog maar een eerste stap.", is bij de PS te horen. "Maar het is wel logisch dat de grootste politieke familie daarvoor het initiatief neemt.", klinkt het. De regeringsvormingen zullen hoe dan ook een serieuze uitdaging worden. Er zal een volledige nieuwe werkmethodiek uitgevonden moeten worden. 

Het is aan de koning om in normale omstandigheden te beslissen over een verkennen of informateur. De koning mag echter geen initiatief nemen, omdat de regering-Wilmès niet in lopende zaken is. En dat blijft zo tot zolang de regering het vertrouwen van het parlement heeft, en dat eindigt (normaal gezien) pas in september.

Voor de vorming van een nieuwe regering is het ook belangrijk wie voorzitter wordt bij Open Vld. Die nieuwe voorzitter zou dan ook meteen kunnen aanschuiven bij mogelijke onderhandelingen. 

Midden maart hadden de twee partijvoorzitters van de socialisten nog een zware clash. Het is dus opmerkelijk dat net zij nu het initiatief nemen. (Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard)

Ook dit kan u interesseren