Tagtik

'Onvrijwillige seks' en intimidatie vanaf nu strafbaar in Nederland

Bij verkrachtingen verstijven heel wat slachtoffers uit angst, waardoor ze zich niet verzetten en hopen dat de hele gruwel dan zo snel mogelijk voorbij is. In Nederland was verkrachting echter voornamelijk alleen strafbaar als het slachtoffer zich verzette. Om slachtoffers die uit angst verstijven beter te beschermen, is onvrijwillige seks vanaf nu echter ook strafbaar bij onze noorderburen.

Ruim twee derde van de slachtoffers verstijft uit angst en is niet in staat zich te verweren of zelfs te protesteren, zeggen onderzoekers. Dat leverde in de rechtbank vaak een bitse strijd op, waarbij de slachtoffers vaak aan het kortste eind trokken. "De rechter moet al kunnen veroordelen als de dader wist of had moeten weten dat zijn slachtoffer geen seks wilde", stelt de Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus (CDA). De straf wordt wel wat lager dan die op verkrachting. De minister denkt aan maximaal zes jaar cel.

Maar hoe bepaal je of seks als onvrijwillig bestempeld wordt?
"Onwil kan blijken uit een uitdrukkelijk nee of afhoudende lichaamstaal", schrijft Grapperhaus aan de Nederlandse Tweede Kamer. "Maar ook merkbaar weifelen, verstijven of niet (langer) meedoen met de seks kan al genoeg zijn. Dat moet immers reden zijn voor de initiatiefnemer om te vragen of de ander de seks nog wel wil. Laat die dat na, dan kan dat strafbaar zijn", schrijft de Nederlandse minister. Die laatste variant zal in de praktijk wel wat lichter worden bestraft.

Intimidatie wordt ook strafbaar
Ook seksuele intimidatie kan voortaan worden bestraft, op straat én op internet. Hiermee wil minister Grapperhaus de openbare ruimte zo teruggeven aan bijvoorbeeld jonge vrouwen die door intimidatie sommige plaatsen mijden of zich anders gaan kleden.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren