Tagtik

N-VA en Open VLD weigeren ereburgerschap Van Ranst

Vooruit Willebroek wilde viroloog Marc Van Ranst voordragen voor het Ereburgerschap van de gemeente. N-VA en Open Vld hadden echter bezwaren tegen het voorstel, dat uiteindelijk werd weggestemd.

Fractieleider Marc De Laet ziet als Van Rants belangrijke verdiensten "zijn eminente en prominente rol als wetenschapper in de strijd tegen de coronapandemie in België". Ook zijn recente verblijf in een safehouse tijdens de klopjacht op Jürgen Conings ziet De Laet als bijkomende reden om de viroloog het Ereburgerschap toe te kennen. in het voorstel werd Vooruit bijgestaan door Groen.

N-VA, de grootste partij in Willebroek, is hier echter niet over te spreken. "Marc Van Ranst is zonder twijfel een uitstekend wetenschapper en hij heeft ontegensprekelijk een waardevolle bijdrage geleverd tijdens de coronapandemie. Maar een ereburger is een ambassadeur van onze gemeente, en van zo’n ambassadeur wordt een zekere mate van diplomatie en neutraliteit verwacht. Zowel zijn gedragingen als zijn uitspraken mogen niet confronteren, een blik op de sociale media van Van Ranst maakt meteen duidelijk dat hij deze diplomatie lang niet altijd aan de dag legt.", aldus fractieleider Jeroen De Jonghe.

"In zijn uitlatingen over de horeca en handelaars was de empathie vaak zoek, terwijl deze mensen hun levenswerk zagen doodbloeden ten gevolge van de coronamaatregelen. Van Ranst treedt ook graag in debat, en bericht op sociale media over onderwerpen die heel politiek geladen zijn. Het lijkt ons dan ook niet gepast om iemand die zoveel controverse veroorzaakt in deze zeer moeilijke tijden, de titel van ereburger te geven. Wij denken ook dat een groot deel van de Willebroekenaars hier niet mee akkoord zou gaan.", klinkt het. (Skwadra by Tagtik/Source: HLN)

Ook dit kan u interesseren