Tagtik

"Misschien moeten we hoofddoek verbieden tot 16 jaar"

De voorzitter van SP.A, Conner Rousseau, opteert om een hoefddoek te verbieden voor meisjes tot 16 jaar. Dat zegt hij in een interview met De Standaard. Op Twitter kwamen er echter al enkele verontwaardigde reacties. "Wie mij kent, weet dat vrijheid vooropstaat.", reageert Rousseau nu.

Rousseau pleit niet voor een hoofddoekenverbod tot 16 jaar, maar hij wil wel dat er over wordt nagedacht. De voorzitter van de Vlaams socialisten worstelt ook nog met het vrijheidsdilemma. "Beschermen tegen religieuze groepsdruk versus de keuze om te dragen wat je wilt. Maar als je alcohol kunt verbieden tot zestien jaar, waarom dan niet ook de hoofddoek op school? Migratie belangt ons allemaal aan, maar er is er maar één oplossing: investeren in integratie.’", zegt Rousseau in het interview. 

Op Twitter kwam er onder andere reactie van CD&V-voorzitter Joachim Coens. Hij noemt die vergelijking van Rousseau 'bizar'. Conner Rousseau reageert nu zelf op zijn uitspraken in het interview. "Iedereen draagt wat hij/zij wil dragen. Vrijheid staat voorop. Wie mij kent, weet dat. Tegelijk mogen we niet blind zijn voor de druk die jonge meisjes geregeld ervaren om een hoofddoek te dragen. Wanneer de vrije wil er onvoldoende is, moet we kunnen nadenken over oplossingen.", klinkt het op Twitter.

Het is volgens Rousseau bovendien moeilijk om een leeftijd te plakken op wanneer erop vertrouwd kan worden dat iemand een eigen keuze kan maken. "Maar op 16 krijgen jongeren extra rechten, omdat we ervan uitgaan dat ze dan klaar zijn om met die rechten en vrijheden om te gaan. Misschien is 16 wel een leeftijd waarop jongeren geacht kunnen worden hun eigen geloofsovertuiging te kiezen?", besluit hij. 

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Twitter)

Ook dit kan u interesseren