Tagtik

“De Croo is één van de minst betrouwbare mensen die ik ooit ben tegengekomen in de Wetstraat”

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft snoeihard uitgehaald naar de Belgische premier Alexander De Croo (Open VLD) in een interview met Humo.

De Wever wil met België bij de verkiezingen in 2024 graag een andere weg in slaan. Maar daarvoor heeft de N-VA uiteraard bondgenoten nodig. Vallen de brokken met Open VLD nog te lijmen?

Bart De Wever hoopt in 2024 een deal te kunnen sluiten met de PS, om België in een confederale plooi te leggen. “De Vlaamse kiezer heeft de sleutel in handen”, antwoordt de N-VA-voorzitter op de vraag of hij echt gelooft in dat scenario. “Als wij opnieuw de grootste worden, en de traditionele partijen halen samen maar een derde van de stemmen, kunnen we naar Franstalig België stappen en zeggen dat het game over is.” Maar daarvoor heeft N-VA dus bondgenoten nodig. Op dit moment is de relatie met Open VLD bijzonder verzuurd. Toch houdt BDW de deur op een kier voor de Vlaamse Liberalen. “Nee, ik heb gezegd dat ik hun leiderschap niet meer vertrouw”, preciseert hij als hem voor de voeten wordt gegooid dat hij Open VLD al herhaaldelijk heeft afgeschreven op federaal niveau. “Alexander De Croo is één van de minst betrouwbare mensen die ik ooit ben tegengekomen in de Wetstraat. Dat is hard, maar ik kan dat met veel feiten onderpinnen. Als partijvoorzitter verbrak hij ooit een voorakkoord met ons alsof het niets was. En in 2020 heeft hij me een half jaar voor niks laten draven. Die man liegt in je gezicht, daar kan ik geen zaken mee doen. Maar als we de uitslag halen waar ik op hoop, zal ik bondgenoten vinden, omdat iedereen dan beseft dat het zo niet meer verder kan.”

(Skwadra by Tagtik/Source: Humo/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren