Tagtik

"Koninklijk Besluit is er net om zorgpersoneel te beschermen"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) verduidelijkt op Radio 1 dat het Koninklijk Besluit over de opvordering van zorgpersoneel er net voor hun bescherming is. Door een Koninklijk Besluit kan personeel opgevorderd worden. Zo kan personeel ingezet worden bij een zwaar getroffen ziekenhuis. Dat is echter niet naar de zin van het personeel in Brusselse en Waalse ziekenhuizen en rusthuizen. Zij dienden daarom maandag een stakingsaanzegging in.

De stakingsaanzegging heeft betrekking op alle sectoren die onder het paritair comité 330 vallen. Naast de ziekenhuizen en de rusthuizen, gaat het onder meer ook over de thuiszorg en om de medische huizen. Binnen de Brusselse ziekenhuizen klaagt men over een gebrek aan materiaal en een chronische onderbemanning, maar ook door een aantal koninklijke besluiten waarin staat dat medisch personeel opgevorderd kan worden. De onvrede waarin het personeel er moet werken werd zaterdag pijnlijk duidelijk toen premier Sophie Wilmès (MR) onthaald werd aan het Brusselse UZ Sint-Pieter met een erehaag waarbij alle personeelsleden hun rug naar de eerste minister keerden.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) gaf maandag haar visie op de kritiek op het koninklijk besluit bij Radio 1. "Ik snap dat ze de dialoog willen openen, maar we moeten niet vergeten dat verpleegkundigen uit een heel moeilijke situatie komen: heel veel werk, vermoeidheid en angst voor onbekende aandoening." Ze verduidelijkt daar ook bij dat het Koninklijk Besluit er is om het personeel in de zorg te beschermen. "Mensen die in de zorg werken, maar niet in de ziekenhuizen - denk aan arbeidsgeneeskundigen - kunnen we dan oproepen."

"Wie opleiding heeft gehad, kan worden ingezet"
"Ik heb al duizend keer gezegd dat ik hoop dat we dat nooit nodig hebben", vervolgt de minister. "Maar als er in een ploeg mensen ziek zijn, moet er iemand kunnen worden bijgezet. Wie een opleiding in de zorg heeft gehad, kan mits begeleiding en supervisie worden ingezet."

"We krijgen vanuit het veld wel signalen dat de eerste golf invloed heeft gehad op het gestel en het gezin van mensen in de zorg." Door de stakingsaanzegging komt er wel nieuw overleg. "Dat zal er altijd moeten zijn", zegt De Block.

De minister zegt ook dat het Koninklijk Besluit tot stand kwam na overleg met de beroepsorganisaties en de vakbonden. "Het is een noodmaatregel voor als er te veel mensen zouden uitvallen. Het KB is er niet om hén nog eens op te eisen, integendeel. Het is om mensen die ziek zijn en in de zorg werken te beschermen", stelt De Block krachtig.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren