Tagtik

Komiek als president in Oekraïne baart Europa zorgen

Volodymyr Zelenski wordt vermoedelijk zondag de nieuwe president van Oekraïne en dat is voor de Europese Unie bijzonder belangrijk. De aandacht ging de afgelopen maanden veelal naar de brexit-saga, maar Europa vestigt best ook haar aandacht op de politieke situatie in Oekraïne. Zelenski uitte zich in tv-interviews als pro-westers, maar het is niet altijd duidelijk of hij het meent of niet. De man is immers al president in een tv-serie en in deze campagne zijn realiteit en fictie vaak niet meer van elkaar te onderscheiden. Deze week stelde Zelenski zijn ploeg van adviseurs voor, waaronder wel een aantal bekende namen, zoals de voormalige minister van Financiën Oleksandr Daniljoek. Roeslan Rjabosjapka is dan weer een voormalig hoofd van het overheidsagentschap dat instaat voor de preventie van corruptie maar daar in 2017 uit onvrede opstapte.

De Europese Unie legde Rusland sancties op nadat het vlucht MH17 van Malaysia Airlines met vooral Nederlanders aan boord, uit de lucht schoot boven Oost-Oekraïne op 17 juli 2014. Bijna 300 mensen kwamen hierbij om het leven, het merendeel Nederlanders. De Russen regaeerden met tegensancties op de EU, waardoor de relaties tussen beide grootmachten nog meer onder druk kwam te staan. De Russische anexatie van de Krim had immers ook al voor veel protest gezorgd binnen de EU en daarbuiten. Een goede verstandhouding met Oekraïne zal dan ook essentieel zijn om het conflict met Rusland niet verder te laten escaleren.

Heel wat mensen weten niet echt waarvoor Zelenski staat, hij blijft immers vaak op de vlakte en doet geen concrete voorstellen. Zelenski beschouwt een oplossing van de oorlog in de Donbas regio wel als een prioriteit voor de toekomst van Oekraïne en wil de strijd tegen corruptie opvoeren. Dat appreciëren de Oekraïnse kiezers.

Europa volgt de nieuwe president van Oekräine beter met arendsogen en zit zo snel mogelijk rond de tafel. Oekraïne vormt immers een levensbelangrijke partner in de verhouding met Rusland.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren