Tagtik

Jambon: "Maar één optie: regering met PS en N-VA"

In een interview met De Morgen spreekt Jan Jambon niet alleen van hoe zijn regering de coronacrisis heeft aangepakt, maar geeft hij ook zijn visie over de vorming van een nieuwe federale regering.

De Vlaamse minister-president spreekt de hoop uit dat er tegen september een nieuwe federale regering is en voor de vorming ervan ziet hij maar één mogelijkheid: het moet er een zijn met zowel PS als N-VA.

"Om de coronacrisis krachtig aan te pakken, heb je de twee grootste partijen langs weerskanten van de taalgrens in de regering nodig. Zij moeten een akkoord sluiten en daarna kan je andere partijen toevoegen aan de mix", zo zegt Jambon.

Hij legt wel de bal in het kamp van de Franstalige socialisten: "(Zij) moeten eindelijk eens beslissen of ze met ons willen besturen of niet. Ze blijven maar tegenstrijdige signalen uitzenden: in de media zeggen ze 'non', maar tegelijk gaan ze met ons in gesprek."

Voor vervroegde verkiezingen in het najaar is hij geen vragende partij: "Dat zou een vernietigend beeld van de politiek geven. Maar blijven aanmodderen kan ook niet in een zichzelf respecterende democratie," zo luidt het besluit van de minister-president.

(Fausto by Tagtik/Source: De Morgen/Picture: Tagtik)

Ook dit kan u interesseren