Tagtik

'Jambon knijpt acht organisaties stiekem dood'

Acht socioculturele verenigingen krijgen vroegtijdig geen subsidies meer, dat blijkt uit een begrotingsartikel. Onder hen kunsten­centrum België (Hasselt), de organisatie in beeldende kunst W What (Leuven), het Fakkeltheater (Antwerpen) en de volkshogeschool Elcker-Ik (Antwerpen). Ze kregen tussen de 50.000 en 238.000 euro per jaar en moeten nu op zoek naar andere bronnen van financiële steun.

De acht socioculturele verenigingen konden nog aanspraak maken op geld voor ­gesco’s – voluit ‘gesubsidieerde contractuelen’. Dat is een statuut om arbeid te subsi­diëren. In 2016 heeft de Vlaamse ­regering echter een streep getrokken onder die zogenaamde nepstatuten. Het geld werd over­geheveld naar de bevoegde ministers. De vorige minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) voegde die middelen toe aan het beschikbare subsidiegeld. Gatz (Open VLD) maakte zowat een jaar geleden een afzonderlijk decreet voor de acht betrokken organisaties. Hij sprak met hen af om de middelen tegen 2023 gradueel af te bouwen. Enkele weken geleden kregen ze tot hun verbazing echter plots een brief waaruit blijkt dat ­minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) hun subsidie eind 2020 al stopzet. Dat gebeurde zonder voorafgaand overleg.

De organisaties voelen zich nu in snelheid gepakt aangezien ze nog volop rekenden op die subsidie. Toen Jambon daarover werd ondervraagd, zei hij in de cultuurcommissie dat hij ­deze beslissing had meegedeeld bij de begrotingsopmaak. Met die uitleg was coalitiepartner CD&V niet opgezet. "De beslissing zat verscholen achter een vaag begrotingsartikel", zegt Orry Van de Wauwer. "Er was niet terug te vinden wat ermee bedoeld werd. We voelen ons gepakt en vragen verdere uitleg. Met de CD&V-fractie vinden we dit niet de juiste manier om dit aan te pakken."

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Illustration picture: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren