Tagtik

Hierover beslist de Nationale Veiligheidsraad vandaag

'Kunnen we weldra opnieuw op restaurant en op café, en vooral: hoe zal dat er gaan uitzien?' Dat is de hamvraag die de Vlaming vandaag bezighoudt aangezien de Nationale Veiligheidsraad vandaag opnieuw samenkomt om een nieuwe versoepeling van de coronamaatregelen te onderhandelen.

Komende maandag gaat normaal gezien namelijk de derde fase van de exitstrategie van start. Horeca-uitbaters volgen de beslissingen dan ook op de voet want iedereen verwacht dat we vanaf maandag opnieuw op restaurant en café zullen mogen gaan. Daar ging al heel wat voorbereidingswerk aan vooraf: met de sector werd de afgelopen weken een hele reeks veiligheidsmaatregelen afgesproken zoals een verplichte sluiting om middernacht, anderhalve meter afstand tussen de tafels, reservatie als norm en geen rookpauzes buiten, ook aan de toog hangen of bestellen zal niet mogen. Het ziet ernaar uit dat de Nationale Veiligheidsraad ook zal bepalen met wie we samen aan tafel mogen zitten in het restaurant of op café. Op die manier zal men proberen de sociale bubbel niet meteen te drastisch te vergroten.

Hoe groot wordt de sociale bubbel?
Deze bubbel van vier vaste personen die we thuis mogen ontvangen en bij wie we dan wederzijds zelf op bezoek mogen gaan zal vermoedelijk ook vergoot worden. Dat is een logische stap aangezien je nu al buiten mag sporten met 20 mensen en kinderen straks in een groep van 50 op zomerkamp kunnen gaan. Vanaf maandag zouden ook erediensten met publiek opnieuw mogen in de gebedshuizen.

'Op reis in eigen land of toch maar naar het buitenland?'
De Nationale Veiligheidsraad zal zich normaal gezien vandaag ook buigen over reizen en uitstapjes in eigen land. Tweedeverblijvers mogen al sinds een tweetal weken naar hun tweede eigendom gaan en ook de musea en dierentuinen zijn open. Maar een echte dagtrip naar pakweg de kust is nog niet toegelaten. Naar onze buurlanden reizen, met uitzondering van Frankrijk, om familie te bezoeken en noodzakelijke boodschappen te doen is al toegestaan. Maar zullen we ook effectief op vakantie naar het buitenland mogen? De Nationale Veiligheidsraad zal hiervoor een harde noot moeten kraken.

'Kleine evenementen toestaan'
Kleinere sport- en cultuurevenementen met een heel beperkt publiek zullen deze zomer misschien wel kunnen plaatsvinden, net zoals jeugdactiviteiten die geen jeugdkampen zijn. De heropening van fitnesszalen, sauna’s en contactsporten zoals judo lijkt ook steeds dichterbij te komen.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Twitter)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren