Tagtik

Francken: we creëren zelf illegaliteit

Via de evacuaties uit Afghanistan zorgt België zelf voor illegaliteit. N-VA-Kamerlid Theo Francken vindt dat wraakroepend. Dat zegt hij in een interview met Gazet van Antwerpen.

"Het kan niet dat iemand zogezegd voor zijn leven vlucht uit een land, maar daar even later wel weer naartoe reist in de vakantie.", hekelt de voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie. "Als deze mensen betrapt worden verliezen ze onmiddellijk hun vluchtelingenstatuut en worden ze teruggestuurd als illegalen.", klinkt het.

Maar terugsturen naar Afghanistan gaat niet meer. "Ze zijn 'niet verwijderbaar'. Als hun statuut wordt afgenomen, wat zou moeten, dan gaan ze hier illegaal blijven. We hebben dus via de evacuaties zelf illegaliteit gecreëerd. Dat is compleet wraakroepend.”

De Belgische operatie in Afghanistan is volgens Francken holderdebolder georganiseerd. "Het parlement was niet eens ingelicht, ook al ging het om onze meest delicate militaire interventie sinds decennia en schrijft het regeerakkoord voor dat dan het parlement betrokken moet worden. Dat gebeurt dus pas als het al is afgelopen.", klinkt het.

Francken vindt het Europese migratiebeleid ook compleet absurd. Zo geldt de Dublinregel – asiel aanvragen in het land waar je Europa binnenkomt – niet meer na achttien maanden. "Dit soort van absurde carrousels organiseren wij. Maar als je dat aanklaagt, ben je een halve nazi. Wat een intellectuele armoede is er toch in ons migratiedebat, wat een treurnis. Bij de criticasters hoor je altijd veel emotie, maar op concrete argumenten staan ze met de mond vol tanden.", besluit Francken. (Skwadra by Tagtik/Source: GVA)

Ook dit kan u interesseren