Tagtik

Francken: hoop dat regering Defensie ontziet bij besparingsronde

Het departement van Defensie moet volgens Theo Francken gespaard blijven bij de nieuwe besparingsronde van de regering-De Croo. Dat schrijft N-VA-Kamerlid Theo Francken op zijn blog 'Theo Tuurt'.

Bij een besparingsronde is het in België bijna een ongeschreven regel dat het departement Defensie als een van de eerste aan de beurt komt. Het heeft ervoor gezorgd dat ons land intussen een van de grootste wanbetalers binnen de NAVO is geworden.

Premier Alexander De Croo (Open vld) moet op zoek naar twee miljard euro. Tegelijkertijd wil minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) het loon van het defensiepersoneel optrekken.

Als het van N-VA-Kamerlid Theo Francken afhangt gaat er niet bespaard worden bij Defensie. "Het grote risico bestaat erin dat de defensiestaf met de extra uitgaven voor hogere lonen – ik neem aan dat Dedonder haar woord zal willen houden -, maar zonder extra budget in totaal, gedwongen wordt in te teren op het budget voor operaties in binnen- en buitenland.", schrijft Francken op zijn blog. "Dat zou nefast zijn voor de paraatheid en moraal van onze troepen. Want wat ben je met al die duizenden nieuwe rekruten als ze geen terreinervaring kunnen opdoen? Wie gaat er bij het leger om de hele dag op zijn of haar brits naar het afgeschilferde plafond te staren? Minister Dedonder is momenteel op tweedaags bezoek bij onze Belgische militairen in de Sahel. Ik hoop dat ze er met haar eigen ogen kan zien hoe belangrijk buitenlandse operaties zijn.", klinkt het.

"Ik benadruk mijn fors pleidooi voor het sparen van het Defensiebudget in de zoektocht naar de 2 miljard besparingen voor 2022 die De Croo vooropstelt.", aldus Francken. "Het afgesproken plan zoals in januari ingediend bij de NAVO, moet minstens stand houden. En iedereen weet dat er eigenlijk nog veel meer nodig is. Terwijl andere landen hun Defensiebudgetten fors verhogen, blijven we de slechtste leerling van de klas. Dat is en blijft onaanvaardbaar. Maar met de linkse regering die België momenteel heeft, zullen we al tevreden mogen zijn met het respecteren van het afgesproken ‘Stop the decline’-principe.", besluit Francken. (Skwadra by Tagtik/Source: Theo Tuurt)

Ook dit kan u interesseren