Tagtik

De inzet van de verkiezingen in Groot-Brittannië vandaag uitgelegd

De Britten moeten vandaag hun stem uitbrengen en een nieuw Lagerhuis kiezen. Hét onderwerp van deze stembusgang is uiteraard de brexit. De inzet is dan ook hoog en zal de toekomst van Groot-Brittannië bepalen. Kan huidig premier Boris Johnson na de verkiezingen zijn brexit realiseren of komt er alsnog een nieuw referendum en wordt de brexit van tafel geveegd?

Het wordt een treffen tussen de conservatieve partij van Boris Johnson, die zijn met de EU onderhandeld brexitakkoord aan het parlement zal willen voorleggen als zijn partij de verkiezingen zou winnen met een volstrekte meerderheid, en de Labourpartij van Jeremy Corbyn. Als Corbyn een volstrekte meerderheid in het parlement haalt, wil hij opnieuw onderhandelen met de EU over een nieuw scheidingsakkoord, vervolgens wil hij dat nieuwe akkoord voorleggen aan de Britse bevolking in een referendum. Tenslotte is er ook nog de Liberaal-democratische partij van Jo Swinson, dat geen tweede referendum wilt en al zeker geen brexit.

Indien geen enkele partij een absolute meerderheid haalt, moet één van de winnende partijen een coalitie vormen met een andere kleine partij. Dat zal geen sinecure zijn aangezien alle partijen qua visie lijnrecht tegenover elkaar staan. Met dergelijk 'hung parliament' lijken we opnieuw in een impasse te zullen terechtkomen zoals dat nu het geval is.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren